Judiska Församlingen i Göteborg erbjuder skolor personliga vittnesmål från Förintelsen

Poland - Auschwitz-Birkenau death camp

Judiska Församlingen i Göteborg besöks årligen av ca 5 000 elever från skolor i och runt vår stad. Sedan lång tid har vi fått förfrågningar från lärare och elever om att erbjuda vittnesmål från Förintelsen som komplement till historieundervisningen om Förintelsen.

Som bekant ingår Förintelsen som moment i kursplanen för årskurs 9 och i alla kurser i ämnet historia i gymnasieskolan ingår att utveckla förmågan att använda en historisk referensram för att förstå nutiden och ge perspektiv på framtiden. Förintelsen utgör en viktig lärdomskälla från historien i arbetet för demokrati och alla människors lika värde.

Denna djupt tragiska period i mänsklighetens historia i allmänhet och judisk nutidshistoria i synnerhet har fått förnyad aktualitet genom instiftandet av den 27 januari som en officiell minnesdag över Förintelsen. Dagen har valts då det var den dag som det mest beryktade av de många lägren, Auschwitz, befriades. Även den 9 november till minnet av kristallnattens pogromer mot judar i Tyskland 1938 uppmärksammas av breda kretsar i samhället.

Judiska Församlingen erbjuder nu Din skola, kostnadsfritt, en föreläsare från vår församling som berättar sin personliga historia från Förintelsen antingen i samband med minnesdagen den 27 januari eller vid en annan tidpunkt under läsåret som passar Din skola.

Anmälan görs genom att fylla i intresseanmälan här nedan. (Vittnesmål lämnas av andragenerationens överlevande). Ange önskad dag och tid så återkommer vi med förslag.

När intresseanmälningen har skickats iväg går sedan ett mail med alla uppgifter till oss. Du får sedan en bekräftelse på din intresseanmälan.

Tillbaka till hemsidan

Detta inlägg publicerades i Anmälningar. Bokmärk permalänken.